Dit zou het jaar zijn waarin de wereldeconomie herstelde van de schok van Covid-19. Tegen het einde van 2022 verwachtten officiële voorspellers dat de Amerikaanse, Europese en Chinese economieën bijna waren teruggekeerd op de paden die ze bewandelden vóór de pandemie. Andere opkomende economieën bleven achter, maar verwachtten ook snel te groeien en langzaam weer normaal te worden.

Inflatie was zeker een probleem, zei het IMF in zijn beoordeling van oktober, maar het zei dat de snelle prijsgroei “gradueel zou moeten afnemen naarmate de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod in 2022 afnemen en het monetaire beleid in de grote economieën reageert”.

Het fonds was niet naïef. Het wees in zijn beoordeling op geopolitieke en pandemische risico’s, maar hoopte dat ze zouden worden ontweken. Drie maanden na 2022 zijn die waarschuwingen werkelijkheid geworden en loopt de wereldeconomie nu het risico van een scherpe verslechtering.

De Russische invasie van Oekraïne veroorzaakt een ernstige stagflatoire schok, waardoor de prijzen stijgen naarmate de energievoorziening wordt bedreigd en de inkomens van huishoudens en bedrijven onder druk komen te staan ​​omdat essentiële goederen duurder worden.

U ziet een momentopname van een interactieve afbeelding. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat u offline bent of dat JavaScript is uitgeschakeld in uw browser.

Met de grootste oorlog op Europese bodem in bijna 80 jaar, ondermijnt de dreiging van escalatie het vertrouwen om te besteden en heeft Europa te maken met een nog grotere toestroom van vluchtelingen dan in 2015. De terugkeer van het coronavirus naar China bedreigt opnieuw de wereldwijde toeleveringsketens, en wordt opwaarts versterkt druk op de prijzen en neerwaartse druk op de productie.

Deze ontwikkelingen ondermijnen allemaal de mondiale economische vooruitzichten. Maar ze zijn ook gehuld in zoveel onzekerheid dat Mathias Cormann, hoofd van de OESO, deze week zei dat de organisatie “niet in staat was om” haar gebruikelijke wereldwijde economische vooruitzichten te presenteren.

Nathan Sheets, hoofdeconoom bij Citi en voormalig functionaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën, was eerder bereid een zeer ruwe schatting te maken van de mogelijke schade. Voor de oorlog werd verwacht dat de wereldwijde groei in 2022 in de buurt van 5 procent zou liggen, maar Sheets denkt dat “als de [Ukrainian] Als de spanningen aanhouden of verder escaleren, moeten de afwaarderingen van de groeivooruitzichten voor dit jaar mogelijk in procentpunten worden uitgedrukt”.

Over de hele wereld hebben beleidsmakers actie ondernomen en zijn ze naar een meer sombere kijk gegaan. Iets meer dan een maand geleden presenteerde Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, een optimistisch beeld van de vooruitzichten voor de eurozone en voorspelde ze dat “de groei sterk zou moeten herstellen”, maar deze week veranderde ze haar toon door te zeggen dat recente gebeurtenissen “aanzienlijke risico’s vormden voor groei”.

Jay Powell, voorzitter van de Federal Reserve, maakte zich zorgen over de sterke stijging van de Amerikaanse inflatie en startte een reeks renteverhogingen. De hoogste economische functionaris van China, Liu He, maakte zich voldoende zorgen over de situatie om woensdag een zeldzame interventie te doen, waarbij hij beloofde dat de regering “de economie in het eerste kwartaal zou stimuleren” en “marktgunstig beleid” zou invoeren.

U ziet een momentopname van een interactieve afbeelding. Dit is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan het feit dat u offline bent of dat JavaScript is uitgeschakeld in uw browser.

Omdat de Europese economie zowel geografisch als economisch het dichtst bij Oekraïne ligt, is ze het meest kwetsbaar. Hoewel de OESO geen prognoses maakte, publiceerde ze wel een simulatie van de waarschijnlijke effecten van de oorlog en de veranderingen in de grondstofprijzen die het hele jaar aanhouden. De daling van de groei was in de eurozone bijna twee keer zo groot als in de VS. “Er is een echt verschil tussen de Amerikaanse en Russische gasprijzen en de schok is groter [in Europe] omdat het veel meer afhankelijk is van Russisch gas”, zegt Laurence Boone, hoofdeconoom van de OESO.

De organisatie simuleerde een klap van 1,4 procentpunt voor de Europese economie in 2022, gebaseerd op de effecten tot nu toe, maar ambtenaren zijn bang dat dit de werkelijke economische impact onderschat. Hoewel de olieprijzen deze week zijn gedaald, mede als gevolg van de slechtere mondiale economische vooruitzichten, putten functionarissen weinig troost uit deze ontwikkelingen.

In een privégesprek met de Financial Times maakte een hoge Europese economische functionaris zich zorgen over “een echt groot vertrouwenseffect” op huishoudens en bedrijven zodra de ware gevolgen van de acties van Rusland en verstoringen van de Europese toeleveringsketens gevoeld werden.

De functionaris voegde eraan toe dat het conflict ook een enorme pan-Europese solidariteit vereist met Polen en andere Oost-Europese landen die de grootste last hebben van het vinden van huisvesting en ondersteuning voor de 3 miljoen vluchtelingen die al de Oekraïense grens zijn overgestoken, en er worden nog veel meer miljoenen verwacht.

Demonstranten in Athene protesteren tegen de stijgende kosten van levensonderhoud.  Europese regeringen voeren hun beleidshefbomen op om huishoudens te beschermen tegen hogere grondstofprijzenDemonstranten in Athene protesteren tegen de stijgende kosten van levensonderhoud. Overheden voeren hun beleidsinstrumenten op om huishoudens te beschermen tegen hogere grondstofprijzen © Louisa Gouliamaki/AFP/Getty Images

Regeringen in Europa zijn al bezig met het opvoeren van hun beleidshefbomen om huishoudens te beschermen tegen enkele van de ergste effecten van hogere grondstofprijzen op hun levensstandaard. De Franse en Ierse regeringen zijn overeengekomen om hogere brandstofkosten te subsidiëren, waarbij Duitsland aangeeft dat dit snel zal volgen.

Maar deze acties voorkomen niet dat de economische effecten van de invasie maar al te goed zichtbaar worden voor consumenten en bedrijven. Duitse autofabrikanten hebben fabrieken stilgelegd vanwege een tekort aan onderdelen die in Oekraïne zijn gemaakt, en sommige Italiaanse supermarkten hebben zelfs een tekort aan pasta. Spaanse vrachtwagenchauffeurs staakten deze week uit protest tegen de hoge brandstofkosten, waardoor lege schappen in supermarkten ontstonden.

Herbert Diess, de CEO van Volkswagen, vertelde de FT deze week dat een langdurige oorlog in Oekraïne het risico liep “heel veel erger” te zijn voor de Europese economie dan de pandemie van het coronavirus, als gevolg van verstoring van de toeleveringsketen, energieschaarste en inflatie.

Wereldwijde toeleveringsketens zijn al zwaar verstoord door de pandemie en knelpunten, maar de oorlog in Oekraïne vormt een nieuw risico voor de levering van belangrijke materialen. Oekraïne levert bijvoorbeeld 70 procent van het neongas, dat nodig is voor het laserlithografieproces dat wordt gebruikt om halfgeleiders te maken, terwijl Rusland de grootste exporteur is van palladium, dat nodig is om katalysatoren te maken.

Mensen staan ​​in de rij voor Covid-tests voor in Shenzhen, in China, waar een heropleving van het virus opnieuw een bedreiging vormt voor de wereldwijde toeleveringsketensMensen staan ​​in de rij voor Covid-tests in Shenzhen, China, waar een heropleving van het virus opnieuw een bedreiging vormt voor de wereldwijde toeleveringsketens © AFP/Getty Images

Het worstcasescenario dat door economen en centrale banken is gemodelleerd, is dat de Russische energielevering aan Europa wordt afgesneden. Jan Hatzius, hoofdeconoom van Goldman Sachs, schat dat een EU-verbod op de invoer van Russische energie zou leiden tot een daling van de productie van 2,2 procent en een recessie in de eurozone, gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp.

Rishi Sunak, de Britse kanselier, heeft collega’s verteld dat de klap groter zou zijn en snel zou leiden tot een daling ter waarde van £ 70 miljard, of 3 procent, van het bruto binnenlands product in het VK, gezien de nog steeds nauwe banden met de continentale Europese economie.

Hoewel men hoopte dat de Europese economie in 2022 sneller zou groeien dan de VS, achten slechts weinigen dat nu waarschijnlijk. Vitor Constâncio, de voormalige vice-president van de ECB, waarschuwt dat een recessie mogelijk is, wat er ook gebeurt in de oorlog, als het vertrouwen wegvalt. “Met kwantitatieve tekorten zou de groei nog meer kunnen dalen en dit jaar misschien zelfs negatief worden, omdat we dan paniek zouden krijgen en de dierengeest erg laag zou zijn, terwijl de besparingen zouden toenemen.”

Vrachtwagens staan ​​in de rij om de grens tussen Oekraïne en Polen over te steken.  Herbert Diess, CEO van VolkswagenVrachtwagens staan ​​in de rij bij de grens tussen Oekraïne en Polen. Herbert Diess, CEO van VW

Er zijn nog maar weinig beleidsmakers in paniek, maar ver verwijderd van Oost-Europa proberen ze nu allemaal het vertrouwen te behouden om veel slechtere economische resultaten in 2022 te voorkomen. De acties verschillen omdat de problemen niet uniform zijn in de grote economieën.

In tegenstelling tot Europa draait de Amerikaanse economie te warm, met een werkloosheid van 3,8 procent in februari, bijna terug naar het pre-pandemische percentage van 3,5 procent, en een inflatie op een hoogte van meerdere decennia vorige maand, met consumentenprijzen van 7,9 procent. cent hoger dan een jaar eerder.

Na het opleggen van de eerste renteverhoging sinds de pandemie, gaf de Fed deze week te kennen van plan te zijn het proces van kwartpuntstijgingen dit jaar nog zes keer te herhalen en in 2023 nog drie keer. Het doel is in de ogen van de Fed om de monetaire voor het eerst sinds de wereldwijde financiële crisis restrictief beleid, met rentetarieven van bijna 3 procent.

De enorme omvang van deze verschuiving in de richting van het vertragen van de Amerikaanse economie kan worden aangetoond door hoeveel de berichtgeving van de Fed is veranderd. Een jaar geleden was het leidend dat de rente eind volgend jaar amper 0,5 procent zou zijn.

Een brandweerman loopt langs een gebombardeerd flatgebouw in Kiev, Oekraïne.  Met de grootste oorlog op Europese bodem sinds bijna 80 jaar heeft Europa te maken met een nog grotere toestroom van vluchtelingen dan in 2015Een brandweerman loopt langs een gebombardeerd flatgebouw in Kiev, Oekraïne. Europa heeft nu te maken met een nog grotere toestroom van vluchtelingen dan in 2015 © Vadim Ghirda/AP

Hoewel het monetair beleid in de VS het zwaar te verduren krijgt om de economie door een moeilijke tijd te loodsen, wordt wereldwijd steeds meer erkend dat het begrotingsbeleid waarschijnlijk beter geschikt is om het vertrouwen in de economische structuren te herstellen.

De VS kunnen hun oververhitte economie niet gemakkelijk verder stimuleren, maar die optie zou in Europa moeten worden gebruikt, aldus Reza Moghadam, economisch hoofdadviseur bij Morgan Stanley. “Het beleidsinstrument moet deze keer echt fiscaal zijn”, zegt hij, eraan toevoegend dat zelfs dit maar zoveel kan bereiken. “Overheden kunnen een deel van de kosten voor consumenten en bedrijven compenseren, maar het is moeilijk om de impact op de handel of de klap voor het vertrouwen van hogere energiekosten te compenseren.”

De OESO schatte dat budgettaire vuurkracht – stimuleringsmaatregelen in Europa en China terwijl de consolidatie in de VS wordt vertraagd – voldoende zou zijn om de directe klappen op de economische output van de oorlog in Oekraïne te halveren, en dit zou niet inflatoir zijn als het gericht was op armere huishoudens, die worden veel harder getroffen door hogere voedsel-, verwarmings- en elektriciteitskosten.

Het signaal van China dat het een pakket van steun naar voren zou brengen nu de Omicron-golf de afsluitingen over grote delen van het land dreigt uit te breiden, kwam toen de regering ook plannen onderbrak om proeven van een nieuwe onroerendgoedbelasting uit te breiden. Liu’s toezeggingen om de economie te ondersteunen waren niet specifiek, maar stopten een nederlaag in Chinese aandelen – zelfs als analisten er niet van overtuigd waren dat de regering een einde maakte aan haar straffende herziening van de regelgeving voor het bedrijfsleven.

Een shopper doorzoekt halflege schappen in een supermarkt in Napels, Italië, waar zelfs de pastavoorraad bijna op isEen shopper doorzoekt halflege schappen in een supermarkt in Napels, Italië, waar zelfs de pastavoorraad opraakt © Kontrolab/LightRocket/Getty Images

In de VS leunt de regering meer op de browbeating-industrie. President Joe Biden ging deze week naar Twitter om Amerikaanse oliemaatschappijen te bekritiseren omdat ze de brandstofprijzen voor chauffeurs aan de pomp niet snel hadden verlaagd terwijl de wereldwijde olieprijzen terugvielen. “Olie- en gasmaatschappijen mogen hun winsten niet opwaarderen ten koste van hardwerkende Amerikanen”, zei hij.

Niemand heeft er vertrouwen in te weten hoe deze beleidsreacties, die in de haast op de snel veranderende economische realiteit zijn opgesteld, zullen werken. Het enige wat de meeste economen willen zeggen, is dat de mondiale vooruitzichten in 2022 slechter zullen zijn dan ze eerder hadden verwacht en hoe slecht hangt af van de oorlog.

Zoals Joseph Capurso, hoofd internationale economie bij de Commonwealth Bank of Australia, deze week schreef: “Oorlog is boven alles de ultieme uitdrukking van politiek. Politici, in plaats van zakenmensen of bureaucraten, hebben beslissingen genomen die, als ze niet worden teruggedraaid, op korte en lange termijn ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor de wereldeconomie.”

This post De groeiende risico’s van de wereldeconomie: stagflatie, vluchtelingen en lockdowns
was original published at “https://www.ft.com/content/0f7945f5-b269-4d13-9151-c1ac9ec6fddc”