(Bloomberg) — Van recorddalingen tot duizelingwekkende rally’s, de Chinese aandelenmarkt heeft zojuist zijn meest volatiele week in decennia afgesloten.

Het begon allemaal met paniekverkopen te midden van een hele reeks negatieve katalysatoren: van berichten dat Rusland militaire hulp van Peking had gezocht, tot verhoogde angst over de schrapping van Chinese aandelen in de VS, de snelle verspreiding van Covid-19 op het vasteland en meer wettelijke sancties voor technologiereuzen.

Toen keerde alles woensdag om toen Peking een reeks ingrijpende beloften deed om de voorraden te stabiliseren. Dat veroorzaakte een tweedaagse opleving die $ 1,3 biljoen aan marktwaarde in Hong Kong en het vasteland herstelde, en een verbluffende sprong van 33% in een meter die Chinese aandelen in de VS volgde

Hier is een verslag per minuut van de gebeurtenissen, gezien door de ogen van investeerders in China en de rest van de wereld.

Handelaren opgeschrikt door schommelingen van biljoenen dollars in de wilde week van China

Voor Soren Aandahl, chief investment officer van short-selling firma Blue Orca Capital LLC in Texas, gaf de week tot en met vrijdag 11 maart een voorproefje van wat komen ging.

Chinese staatsbedrijven zouden overwegen om aandelen in Russische gas- en metaalbedrijven te kopen of te vergroten, omdat de grondstoffenprijzen omhoogschoten.

Washington waarschuwde voor harde maatregelen tegen Chinese bedrijven die Russische sancties overtreden. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission heeft vijf Chinese bedrijven geïdentificeerd die van de beurs kunnen worden gehaald als ze niet aan de auditvereisten voldoen. De Omicron-variant dreigde meer uitbraken van coronavirus op het vasteland aan te wakkeren.

‘Ik kon niet snel genoeg door de nieuwsfeed scrollen,’ zei Aandahl. “Het kwam allemaal tegelijk uit.”

Hij was in zijn kantoor in Austin toen hij tijdens de ochtend van 10 maart in de VS veelbetekenende tekenen van negatief sentiment zag in transacties met grote volumes.

“Het was vrij duidelijk dat een grote Chinese tech-investeerder of investeringsmaatschappij dumpte”, zei hij over enkele van de transacties die hij zag.

Aan het einde van de week daalde de CSI 300-index van het vasteland met meer dan 4%, een belangrijke maatstaf van in Hong Kong genoteerde technologieaandelen was 10% gedaald en Chinese aandelen in de VS bereikten een recorddaling van 18%.

Handelaren opgeschrikt door schommelingen van biljoenen dollars in de wilde week van China

Het Main Event: maandag 14 maart

De Hang Seng Tech Index daalt meer dan 4% bij de opening, en blijft dalen. Het SEC-nieuws over het schrappen van noteringen lijkt een “wake-up call” voor beleggers die sinds vorig jaar van het risico op de hoogte hadden moeten zijn, zegt Willer Chen, analist bij Forsyth Barr Asia Ltd. in Hong Kong.

De Hang Seng-index van de stad zakt met 2,7% en overschrijdt voor het eerst in meer dan vijf jaar het niveau van 20.000. Daryl Liew, Reyl & Cie.’s chief investment officer in Singapore zat vrijdag krap, maar deze week zijn de dingen veranderd. Covid-19-shutdowns en de oorlog in Oekraïne zijn harder geworden.

De komende dagen ziet hij verkopen door internationale investeerders en kopen door Chinezen op het vasteland. Liew herziet zijn stop-loss-niveaus naarmate de markt verslechtert. “Voor tactische handel hebben we daar helaas een klap moeten opvangen in termen van het verkopen van een aantal van die posities”, zegt hij.

De techmeter staat nu 8% in het rood. Het is erg moeilijk om risicoprofielen te evalueren, zegt Jun Li, chief investment officer bij Power Pacific Investment Management Inc. in Shanghai. Het bedrijf adviseert investeerders voorlopig weg te blijven.

Tencent Holdings Ltd., JD.com Inc. en Alibaba Group Holding Ltd. behoren tot de grote verliezers, en er komt nog erger voor de techreuzen.

Tencent breidt zijn verlies uit tot 10% in de middag nadat de Wall Street Journal meldt dat het bedrijf een recordboete krijgt wegens het overtreden van de Chinese antiwitwasregelgeving.

De meedogenloze stroom van slecht nieuws stroomt door van de Aziatische dag naar de Europese en Amerikaanse handel:

JPMorgan noemt Chinese internetaandelen ‘niet-investeerbaar’

Handelaren opgeschrikt door schommelingen van biljoenen dollars in de wilde week van China

Veteraan-investeerder Mark Mobius zegt dat de grootste zorg is of de VS nieuwe sancties oplegt aan China of individuele Chinese bedrijven.

Lale Akoner, senior marktstrateeg bij BNY Mellon Investment Management, zegt dat markten steeds meer prijs stellen op deglobalisering, tegen de achtergrond van toenemende angst voor stagflatie.

De tech-meter sluit 11% terwijl de Hang Seng-index 5% lager eindigt en de CSI 3,1% zakt.

Mobius waarschuwt dat er grotere problemen kunnen ontstaan ​​als Wall Street opengaat – en dat is er ook. De Nasdaq Golden Dragon Index zakt met 12% naar het laagste punt in bijna tien jaar.

Tailspinning Lager: dinsdag 15 maart

Azië wordt wakker om te horen dat het grootste Chinese tech-beursgenoteerde fonds in de VS, KraneShares CSI China Internet Fund, al zijn winsten heeft weggevaagd sinds het debuut in 2013.

Lockdowns zullen voorkomen dat meer dan 40 miljoen mensen in China hun huizen en bedrijven verlaten, waaronder Apple Inc.-leverancier Hon Hai Precision Industry Co., stop de productie in sommige fabrieken.

De People’s Bank of China houdt haar kredietfaciliteit op middellange termijn ongewijzigd, wat handelaren teleurstelt.

Het is een zee van rood. Tech krijgt opnieuw de dupe, met een opening van de sectorindex met 5,5%. De Hang Seng en CSI 300 dalen respectievelijk 3,1% en 1,2%.

“Er heerst zeker een gevoel van paniek”, zegt William Ma, chief investment officer bij Grow Investment Group in Shanghai, die allerlei geruchten hoort circuleren onder klanten.

Handelaren opgeschrikt door schommelingen van biljoenen dollars in de wilde week van China

Het is tijd voor geruststelling en om klanten eraan te herinneren dat dit niet de eerste keer is dat de markt een correctie heeft ondergaan, zegt Ma. Hij merkt op dat stroomonderbrekers betekenen dat verliezen op het vasteland niet zo erg zijn als de kernsmelting van 2015, de hefboomwerking in de detailhandel is afgenomen en er zijn meer instellingen op de markt.

Krantenkoppen voor Chinese industriële productie, detailhandelsverkopen en investeringen flitsen op de schermen van handelaren. Ze zijn allemaal sterker dan verwacht en aandelen zijn bezig met het inkorten van verliezen.

De tech-meter wist een daling van maar liefst 7,2% uit.

Maar sommige beleggers denken na over verschrikkelijke scenario’s, waarin zelfs agressieve stimuleringsmaatregelen van de overheid niet kunnen voorkomen dat de economie dit jaar vertraagt ​​en dat de Chinese aandelen daarmee dalen.

Naarmate de ochtend vordert, beginnen de dalingen weer te versnellen en het neerwaartse momentum gaat door tot aan het einde.

Metaverse Securities Ltd. verscherpt de margefinanciering op aandelen die het classificeert als tier-twee en tier-drie. Kakei Lam, fondsbeleggingsfunctionaris van het bedrijf, mijdt Chinese technologieaandelen, die volgens hem gewoon te volatiel zijn. Lam houdt in plaats daarvan van bankaandelen.

De Shanghai Composite Index bereikt het laagste niveau sinds juli 2020. Een uur later is Macau’s casinoaandelenmeter met 10% gedaald. Tegen 14:41 bereiken de verliezen van Alibaba 10,7%.

De Hang Seng eindigt de dag met 5,7%, het is de grootste daling sinds juli 2015. De technische maatstaf verliest 8,1%.

Epische rebound: woensdag 16 maart

Beleggers zijn nerveus, maar de stijging van 5% van de Golden Dragon-meter in de VS op dinsdag geeft sommigen het vertrouwen om te kopen.

Chinese technologieaandelen stijgen. Tencent springt 7%, JD.com klimt 11%.

Nicholas McConway, het in Londen gevestigde hoofd van aandelen Azië ex-Japan bij Amundi, is de laatste tijd op zoek naar koopjes. Hij is op zoek naar bedrijven die aansluiten bij de campagne ‘Common Prosperity’ van president Xi Jinping. “Dit betekent dat we ons moeten concentreren op Chinese binnenlandse, kleine en middelgrote bedrijven die specifiek zijn geïdentificeerd als begunstigden”, zegt hij, aangezien regelgevers de macht van dominante bedrijven inperken.

De aandelenindex van Shanghai wist een winst van maar liefst 1,7% teniet.

“Het sentiment is nog steeds extreem zwak”, zegt Zhang Fushen, senior analist bij Shanghai PD Fortune Asset Management in Shanghai. “Geen van de belangrijkste negatieve factoren is verholpen.”

Steven Leung, uitvoerend directeur bij UOB Kay Hian Hong Kong Ltd., denkt dat het opwaartse potentieel nog steeds beperkt lijkt. Hij ziet geen grote instroom.

Xinhua News Agency meldt dat China de aandelenmarkt stabiel zal houden, daarbij verwijzend naar een vergadering van de commissie voor financiële stabiliteit en ontwikkeling van de Staatsraad, voorgezeten door vice-premier Liu He, de rechterhand van Xi Jinping.

Herald van der Linde, hoofd aandelenstrategie Azië-Pacific bij HSBC Holdings Plc., is in gesprek met een klant die wil weten of internetaandelen hun dieptepunt hebben bereikt. Een verkoper die met hem aan het bellen is, onderbreekt hem om te zeggen dat de aandelen stijgen. Een paar minuten later zegt de handelaar dat ze 10% zijn gestegen.

De Hang Seng Tech stijgt 10%, op weg naar zijn grootste opmars ooit. Tencent stijgt met 10%, JD.com stijgt met 17%.

Beleggers merken op dat de overheid ook oog heeft voor de bijwerkingen van haar technische hardhandig optreden en dat de inspanningen om internetplatformbedrijven te ‘rectificeren’ binnenkort moeten eindigen.

Handelaren opgeschrikt door schommelingen van biljoenen dollars in de wilde week van China

De CSI 300 sluit 4,3% hoger, de grootste stijging sinds medio 2020.

De PBOC en andere overheidsinstanties beloven te zorgen voor een stabiele aandelenmarkt.

De stap weerspiegelde de verbale interventie van de overheid in oktober 2018, die investeerders die door de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog waren opgeschrikt, kalmeerde. Tijdens die interventie kwamen echter snel winstnemingen op gang en de Shanghai Composite bereikte uiteindelijk begin 2019 zijn dieptepunt.

De tech-index sluit een record van 22%. Een Bloomberg Intelligence-meter van Chinese vastgoedontwikkelaars stijgt met bijna 10%.

“Gewoonlijk komt de natuurlijke bodem van de markt na de beleidsbodem, die we nu zien”, zegt Li Weiqing, fondsmanager bij JH Investment Management Co. in Guangzhou.

Officiële opmerkingen dat China overzeese noteringen ondersteunt en met de VS zal blijven samenwerken om de Golden Dragon-index op te zetten voor een nog grotere rally.

“Wat China vandaag heeft gedaan, heeft ervoor gezorgd dat het land niet meer onbelegbaar is geworden”, zegt Louis Lau, directeur investeringen bij Brandes Investment Partners in San Diego. Lau zegt ook bemoedigd te zijn door China’s opmerkingen dat het Rusland geen militaire hulp verleent voor zijn oorlog in Oekraïne.

Aan het slot van woensdag op Wall Street zijn de in de VS genoteerde Chinese aandelen het sterkst gestegen sinds ten minste 2001, waardoor een uitverkoop is gestopt waardoor ze in slechts drie dagen meer dan $ 200 miljard aan waarde verloren. De Nasdaq Golden steeg 33%.

De rally gaat door: donderdag 17 maart

De Hang Seng opent 6,7% hoger. De tech-meter springt 11%.

De ontwikkelaarsaandelen stijgen verder na het nieuws laat op de vorige dag dat regelgevers dit jaar geen proef over onroerendgoedbelasting zullen uitbreiden te midden van de malaise op de huizenmarkt.

Een gebrek aan communicatie van ambtenaren over het beleid baart investeerders zorgen, zegt Altaf Kassam, hoofd investeringsstrategie en onderzoek bij State Street Global Advisors EMEA in Londen. “Nu hebben ze heel duidelijk gecommuniceerd, en dat is waar de markt van houdt.”

Aan het einde van de handel op donderdag hebben Chinese aandelen genoteerd in Hong Kong hun grootste tweedaagse vooruitgang sinds 1998 afgesloten.

De ontwikkelaarsindex breidt zijn voorschot aan het einde van de dag uit tot 16%. De tech-meter klimt 8%.

Handelaren opgeschrikt door schommelingen van biljoenen dollars in de wilde week van China

Inventarisatie: vrijdag 18 maart

Benchmark-aandelenindexen in de stad en het vasteland openen lager, net als de tech-index.

Traders doen een stap terug nadat Peking’s gezamenlijke inspanning om het vertrouwen te versterken de afgelopen twee dagen tot een schokgolf leidde.

Beleggers wegen de aanhoudende risico’s af van mogelijke Amerikaanse sancties tegen China en de uitbraken van Covid-19. Ook zij wachten op concrete stappen uit Peking na de geruststellende opmerkingen.

“Ze zullen hun woorden moeten volgen met daden, maar dat is heel goed mogelijk”, zegt Kassam van State Street.

Naarmate de dag vordert, compenseren Chinese aandelen in Hong Kong het grootste deel van hun vroege verliezen. Er wordt gespeculeerd dat de centrale bank binnenkort stappen zal ondernemen om het monetaire beleid te versoepelen.

De CSI 300 haalt een winst van 0,7%.

De aandacht gaat uit naar de leiders van de twee machtigste landen ter wereld: Xinhua meldt dat Xi Jinping en Joe Biden later op vrijdag van gedachten zullen wisselen over gebieden van wederzijds belang.

Beleggers zullen aan hun lippen hangen.

This post Handelaren opgeschrikt door schommelingen van biljoenen dollars in China’s wilde week
was original published at “https://www.bloombergquint.com/global-economics/traders-rocked-by-trillion-dollar-swings-in-china-s-wild-week”