De S22 zou wel eens de telefoon van het jaar kunnen worden.

Laten we beginnen met de olifant in de kamer aan te spreken, oké?

De Galaxy S22 en Galaxy S22+ hebben geen verschrikkelijke batterijduur. Sterker nog, het is beter dan we hadden verwacht. Het is betoverend omdat Samsung’s go-to Android-vlaggenschiptelefoons van 2022 kleinere batterijen en aanzienlijk krachtigere – zij het theoretisch efficiëntere – hardware hebben dan hun voorgangers. De S22+ heeft een batterij van 4.500 mAh (versus 4.800 mAh in de S21+) terwijl de S22 slechts 3.700 mAh heeft (versus 4.000 mAh in de S21).

Zowel de S22+ als de kleinere S22 hebben min of meer dezelfde batterijduur – gemiddeld ongeveer 5 uur aan schermtijd bij intensief gebruik. We zijn vooral onder de indruk van de manier waarop de S22 presteert. De telefoon, die ver boven zijn grootteklasse uitsteekt, duurde 14 uur en 51 minuten in onze videolustest (de S22+ kreeg tot 13 uur en 35 minuten). Alleen al het kijken ernaar deed ons, een soort van wens, dat de S22+ iets beter was. Daar is wat ruimte voor verbetering. De S22+ wordt verslagen door de iPhone 13, met een goede marge.

Lees ook | Samsung Galaxy S22, Galaxy S22+ eerste indrukken: krachtpatser in zakformaat

Er zijn tegenwoordig veel Android-telefoons op de markt – die notoir gigantische batterijen bevatten van 5.000 mAh, zelfs 6.000 mAh – die duidelijk een betere batterijduur hebben dan het S22-duo. Sommige kunnen ook veel sneller opladen, zelfs als de S22+ uitkomt op 45W (de S22 kan slechts 25W trekken). Maar dat is niet het gesprek dat deze telefoons moeten voeren, omdat ze over meer dan een of twee flitsende functies gaan. Het zijn complete smartphones met een sterke Samsung-erfenis. Mensen wachten tot het uitkomt met deze telefoons, jaar na jaar, omdat ze daarin hun volgende potentiële smartphone-aankoop zien.

Nadat we ze nu al meer dan twee weken grondig hebben gebruikt, kunnen we eropuit gaan en zeggen dat de S22 en S22+ enkele van de mooiste telefoons zijn die Samsung ooit heeft gemaakt. Maar als we er specifiek één zouden moeten kiezen, dan is het de S22 die ons versteld doet staan. Het is de beste Android-telefoon die je vandaag kunt kopen. Punt uit.

Samsung Galaxy S22, S22+ ontwerp, bouwkwaliteit

Samsung Galaxy S22 recensieSamsung gebruikt op beide een glazen achterkant. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

De S22+ en S22 zijn kleiner dan hun voorgangers. Terwijl de S22+ 6,6-inch (versus 6,7-inch) is, is de S22 een 6,1-inch telefoon (versus 6,2-inch). Ze hebben een nieuw ontwerp. Over het algemeen zijn ze meer rechthoekig met een plat frame – dit is gemaakt van gepantserd aluminium, hetzelfde als de Fold 3 en Flip 3 – die vaag doen denken aan de iPhone 12 en iPhone 13.

In tegenstelling tot vorig jaar gebruikt Samsung een glazen achterkant op beide, de S22 en S22+ (de S21 had berucht een achterkant van polycarbonaat). Dit is Corning Gorilla Glass Victus+ en voelt glad aan. Het kleurenschema is een beetje gedempt. Je krijgt de opties Phantom Black, Phantom White en Green. De zwarte versie – die we ter beoordeling hebben – ziet er onopvallend uit (maar dit is niet dezelfde versie waarin de S21 Ultra kwam) en trekt niet veel vlekken en vingerafdrukken aan.

Samsung Galaxy S22 recensieDe contour-cut esthetiek is verdwenen. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

De contourgesneden esthetiek is verdwenen, hoewel niet helemaal. De ietwat S-vormige cameraconstructie is in deze uitvoering niet meer versmolten met het frame. Hierdoor heb je een zichtbare camerabobbel die meer uitsteekt dan de module in de S21-serie, waar deze relatief meer verborgen en opvallend was.

Samsung heeft de hele achterplaat – in de S22 en S22+ – slim geaccentueerd met een gedurfde omtreklijn die past bij de kleur van het frame (dat glanzend is). Het slimme is dat het niet overdreven is. Het is precies de juiste hoeveelheid die de S22+ en S22 visueel opvallend en duidelijk origineel maakt.

Samsung Galaxy S22 recensieJe krijgt IP68 water- en stofbestendigheid. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

De focus lag duidelijk op het zo compact en zakformaat mogelijk maken van deze telefoons. De S22 en S22+ zijn enkele van de best doordachte – en ook goed gemaakte – telefoons die momenteel op de markt zijn. Vooral de S22 weegt slechts 168 g en is een absoluut genot om mee te werken zonder concessies te doen aan de kerncompetentie. De S22+ loopt ook niet ver achter, hoewel het soms een handvol kan zijn vanwege het nieuwe platte ontwerp van Samsung.

Hoe dan ook, beide telefoons zijn van Samsung: mooi om naar te kijken en luxueus om vast te houden. Je krijgt ook IP68 water- en stofbestendigheid.

Samsung Galaxy S22, S22+ scherm, prestaties, camera’s

Samsung Galaxy S22 recensieHet display aan boord van de S22 en S22+ werkt zoals geadverteerd. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

De S22+ heeft een iets krachtiger scherm dan de S22 (wat waarschijnlijk ook een reden is voor de gemiddelde batterijduur). Het Dynamic AMOLED 2X-scherm heeft hier een resolutie van 1080p (2340x1080p) en een variabele verversingssnelheid van 48Hz-120Hz. Net als de S22 Ultra kan het paneel 1.750 nits halen. Het is belachelijk dat een smartphone dit soort helderheid zelfs kan trekken. Voor sommige context halen de pro iPhone 13-modellen een topsnelheid van 1.200 nits.

De S22 heeft dezelfde resolutie en variabele verversingssnelheid, maar kan maar tot 1.300 nits gaan. Beide telefoons ondersteunen 240 Hz touch-sampling (in game-modus), hebben Corning Gorilla Glass Victus+-bescherming en een perforatie-uitsparing in het midden. Biometrie wordt afgehandeld door een ultrasone vingerafdruklezer die razendsnel en zeer nauwkeurig is.

Samsung Galaxy S22 recensieDe S22+ kan een piek van 1.750 nits halen. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

Het display aan boord van de S22 en S22+ werkt zoals geadverteerd. Dit zijn enkele van de mooiste schermen om inhoud te consumeren. Samsung heeft ook de bezels sterk verkleind. Ze zijn praktisch onbestaande.

De grootste update komt echter via kernhardware. Zowel de S22 als de S22+ gebruiken de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1-chip, net als de S22 Ultra. Je krijgt tot 8 GB RAM en tot 256 GB opslagruimte – dit is niet uitbreidbaar.

Zowel de S22 als de S22+ zijn pocket-rocket-telefoons met topprestaties over de hele linie. Dat slanke chassis heeft wel een prijs. De telefoons kunnen snel opwarmen als ze gestrest zijn, vooral tijdens grafisch intensief gamen en fotograferen. De S22 kan door zijn krappere afmetingen af ​​en toe flink zweten en gas geven om de temperatuur te verlagen. Maar we zullen het geen probleem noemen omdat het ruim binnen de toegestane limieten ligt. Benchmarks kunnen ze misschien oppikken – want dat is duidelijk – maar dit alles vertaalt zich niet in een merkbaar verschil in de echte wereld. Daarover gesproken, terwijl de S22+ 8.75.087 scoorde op AnTuTu, behaalde de S22 een score van 8.22.780. Beide telefoons konden de stresstest van 45 minuten voltooien zonder grote rode vlaggen.

Samsung Galaxy S22 recensieUitgebreide softwareondersteuning is gemakkelijk het grootste verkoopargument. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

De S22 en S22+ starten op Android 12-gebaseerde One UI 4.1 en krijgen vier belangrijke OS-updates en vijf jaar beveiligingsupdates, heeft Samsung bevestigd. Die uitgebreide ondersteuning is gemakkelijk het grootste verkoopargument dat elk ander merk (behalve Apple) op de hoogte stelt. Ja, voor deze telefoons moet je door meerdere instellingen bladeren om af en toe iets te bereiken, en de situatie met bloat / spammeldingen zou beter kunnen zijn, maar afgezien van Motorola’s standaard uiterlijk en gevoel, is dit een van de beste versies van Android beschikbaar op de markt op het moment van schrijven met een eclectische mix van functies zonder de kernfunctionaliteit te verwijderen.

Lees ook | Motorola Edge 30 Pro review: soepelste Android-telefoon die momenteel op de markt is

Neem bijvoorbeeld Material You-thema’s. Je krijgt het om de een of andere reden niet in de iQOO 9 Pro. Motorola neemt het wel op in de Edge 30 Pro, maar de implementatie is een beetje lukraak. Samsung doet het op dezelfde manier als Google het doet (hoewel het thema van pictogrammen momenteel beperkt is tot de kern-apps). Eén gebruikersinterface in 2022 is in feite een supercharged Android en we vinden het best leuk. Het uitrolschema van Samsung lijkt nu ook in overdrive te zijn met zowel S22 als S22+ die de beveiligingspatch van maart rocken (zelfs als een telefoon zoals de Motorola Edge 30 Pro de patch van januari 2022 uitvoert).

Samsung Galaxy S22 recensieBeide telefoons hebben dezelfde camera’s. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

Hetzelfde niveau van aandacht is besteed aan het afstemmen van de camera’s in de twee telefoons, vooral bij weinig licht en video-opnames. Beide telefoons hebben dezelfde drievoudige camera-opstelling, een combinatie van een 50 MP-hoofdsensor die achter een optisch gestabiliseerde f/1.8-lens zit, een 12 MP-sensor achter een ultragroothoeklens met een f/2.2-diafragma en een gezichtsveld van 120 graden , en nog een 10 MP-sensor achter een optisch gestabiliseerde 3x telelens met f/2.4 diafragma. Drie dingen vallen echt op bij foto’s die zijn gemaakt met de S22/S22+:

— HDR-prestaties en dynamisch bereik zijn gewoonweg uit de hitlijsten.

— Kleuren zijn mooi en pittig (maar niet overdreven verzadigd), details zijn indrukwekkend.

— Nachtmodus is een van de beste die we hebben gezien van een smartphonecamera

Wat nog belangrijker is, de ultragroothoeklens en telefoto zijn geen specificatievullers, maar eigenlijk competent met de hoofdsensor op bijna elk niveau, of het nu gaat om kleurwetenschap, detail of scherpte. Geen enkele andere smartphone in de prijsklasse van de S22/S22+ biedt u zoveel veelzijdigheid die u –ook– goed kunt gebruiken en er zijn momenteel enkele echt formidabele cameratelefoons op de markt.

Samsung Galaxy S22 recensieGeen enkele andere smartphone in de prijsklasse van de S22/S22+ geeft je zoveel cameraveelzijdigheid. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

We zijn echter meer onder de indruk van de video-opnames van de S22/S22+. Alle vier de camera’s kunnen opnamen maken met maximaal 4K@60fps (de hoofdsensor kan opnamen maken met maximaal 8K@24fps) en u kunt direct tussen de camera’s schakelen. Jarenlang was de iPhone de gouden standaard voor filmen – op een smartphone – maar Samsung komt dit jaar heel dichtbij en op sommige gebieden, zoals videografie bij weinig licht, verslaat het zelfs Apple in zijn eigen spel.

De 10 MP camera aan de voorkant van Samsung kan ook meer details in selfies trekken, vergeleken met een iPhone 13, vooral tegen lastige achtergronden en harde verlichting. De iPhone 13 is over het algemeen beter in portretten.

Samsung Galaxy S22, S22+ | Moet je kopen?

Samsung Galaxy S22 recensieDe S22 biedt veel waar voor uw geld. (Fotocredit: Saurabh Singh/Financial Express)

Samsung heeft goud bereikt met zijn nieuwe batch Galaxy S-telefoons. Er is misschien een “ultra” in de line-up – dat is duidelijk de beste telefoon die Samsung vandaag maakt – maar de S22 en S22+ zullen voor de meeste mensen de beste telefoons zijn. De standaard Android-vlaggenschepen, zo je wilt. In de hogere regionen heb je ook de Fold 3 waar veel mensen op zouden letten bij het nemen van de beslissing om de een boven de ander te kiezen, meer een kwestie van voorkeur dan iets anders. Later dit jaar komt er ook een Fold 4, hopelijk wordt de inzet nog groter.

De S22 en S22+ hebben daar niets mee te maken. In zekere zin hebben ze helemaal geen concurrentie, waardoor ze een gemakkelijke aanbeveling zijn voor iedereen die op zoek is naar een geweldige Android-smartphone met de beste specificaties, eersteklas ontwerp, meeslepende camera’s, verrassend goede batterijduur en software-ondersteuning als geen ander. De S22 heeft meer waarde vanuit elke waarneembare hoek, met een prijs in India vanaf Rs 72.999 (8GB/128GB). Samsung-telefoons worden snel afgeprijsd, dus de propositie van de S22 zal met de tijd alleen maar beter worden.

De S22+, beginnend bij Rs 84.999 (8GB/128GB), is voor wie op zoek is naar een iets groter scherm en batterij (hoewel de levensduur van de batterij niet zo groot is, om zo te zeggen), naast Wi-Fi 6E en ultrabreedband (UWB). We zijn van mening dat Samsung het iets lager had kunnen prijzen.

Lees ook | Samsung Galaxy S22 Ultra eerste indrukken: een opmerkelijke crossover

PluspuntenConsPremium pasvorm en afwerkingOpwarmen bij stress Geweldig schermGeen oplader in doosSnelle prestatiesS22+ batterijduur kan beterUitgebreide softwareondersteuningS22+prijs kan lagerLuidsprekers, uitstekende haptiekS22 batterijduur verrassend goedS22 biedt veel waar voor uw geld

This post Samsung Galaxy S22, Galaxy S22+ review: de beste Android-telefoons die je vandaag kunt kopen
was original published at “https://www.financialexpress.com/industry/technology/samsung-galaxy-s22-galaxy-s22-review-the-best-android-phones-you-can-buy-today/2467106/”